Relaksoloji Nedir?


Relaksoloji Relaxer sözcüğü eski Latince kullanımında tutukluların salıverilmesi anlamını taşıyor. Bizim tekniğimizde de bedenimizde hapsettiğimiz kaslarımızın ve enerjinin salıverilmesi anlamına geliyor.

İngilizcede stress management olarak bilinen bu tekniğin amacı, bedensel rahatlığa ve zihinsel dinginliğe ulaşarak stresi kontrol altına alabilmeyi, hastalıklara karşı dayanıklılık kazanmayı, zor durumlar karşısında güçlü olabilmeyi sağlamak.


Önce kendimizi, bedenimizi, tepkilerimizi tanımayı öğreniyoruz, korkularımızın, kızgınlıklarımızın, pişmanlıklarımızın nedenlerini keşfediyoruz sonra da sağlıklı bir bilinçle, sağlıklı yaşam kalitesine ulaşmayı amaçlıyoruz.


Relaksoloji bir dizi teknikten oluşuyor:

1. Solunum çalışmaları

2. Kasların gevşetilmesi + zihnin boşaltılması

3. İmgeleme

4. Dinamik gevşeme ve masaj


Relaksoloji zengin bir bilgi birikiminden yararlanılarak ortaya çıkmış bir yöntem. Relaksolojinin temelinde, Taocu teknikler, yoga teknikleri, Uzak Doğunun enerji kuramları ve Batıda Wilhelm Reich in enerji çalışmaları, Kolombiya kökenli psikanalist Caycedo nun 1960 da uygulamaya başladığı Sofroloji yöntemi ile İsviçreli Dr. Roger Vittoz un beynin yeniden eğitimi konusunda ilk 1907 de yayımlanan ve halen güncelliğini koruyan teorileri var. J.H. Schultz un 'Das autogene training' ve Edmond Jacobson un 'Progressive relaxation' teknikleri de gevşemenin tedavi amaçlı kullanımının batıdaki ilk örnekleri olarak relaksolojinin temel taşlarını oluştururlar.

- alıntı - 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder