Kısa Süreli Belleğinizi Sınayın

bellek, hafıza
Kısa süreli belleğinizi sınamanın mükemmel bir yolu, ya sıralı olarak, ya da tersten sıralı olarak kaç tane sayıyı hatırlayabildiğinizi görmektir. Sırası doğru olarak (ya da tersten doğru sırayla) ne kadar çok sayıyı hatırlayabiliyorsanız, kısa süreli belleğiniz o kadar iyidir. Sayıları tersten sıralı olarak hatırlamak daha zordur, çünkü çalışan belleğinizi -kısa süreli belleğinizin "not defterini"- kullanmanızı gerektirir. Önce sayıları sırasıyla
hatırlamanız, sonra tersine çevirmeniz gerekir. Düz sırayla sekiz ya da daha çok sayıyı, tersten de yedi veya daha çok sayıyı hatırlamak muhteşem olurdu.

Bu bellek testi ve bu kitapta yer alan diğer testler klinik değerlendirmede kullanılan test kümesinin parçası olsa da bir noktayı açıklığa kavuşturmak isterim: Bu testleri yapmak sizin kendinize doğru bir tanı koymanızı mümkün kılmaz. Tanı koymak, sizin hakkınızda geniş bir bilgi yelpazesini hesaba katan karmaşık bir süreçtir. Bu kitaptaki bellek testlerinin amacı, belleğin çeşitli yönlerinin nasıl değerlendirildiğine dair size bir fikir vermektir. Belleğinizle ilgili endişeleriniz varsa, sorunlarınızı doktorunuzla konuşmanız gerekir.

İleriye Doğru Sayı Dizisi
Önce, saniyede bir sayı olmak üzere ilk sıradaki -en kısa- sayı dizisini birisine okutun. Sonra siz bunu doğru sırasıyla ezberden okuyun. Bu rutini bir sonraki satırda, ardından ondan sonrakinde tekrarlayın ve bir satırda iki kere yanlış yapıncaya kadar böyle devam edin. (Bu testi kendi kendinize yapıyorsanız her satırı okuduktan sonra üstünü kapatıp sayıları sırayla yazmayı da deneyebilirsiniz.)

4-6-3-9

5-9-4-2-7

8-1-5-1-9-0

6-3-9-2-0-6-7

5-0-1-7-4-9-6-3

8-1-8-6-0-4-7-2-6

Geriye Doğru Sayı Dizisi
Bu test birinciden daha zordur, çünkü çalışan belleğinizi kullanmanızı ve ters sırayı oluşturabilmek için sayıların doğru sırasını yeteri kadar süreyle aklınızda tutmanızı gerektirir. İlk sıradaki sayıları birisine okutun. Sonra onları tersten ezbere okuyun. Örneğin, 5-8-2-4 dizisi için doğru cevap 4-2-8-5'tir.


5-8-2-4


6-0-5-1-8


9-2-6-2-3-7


7-8-4-7-3-1-9


5-9-6-9-3-8-2-0


Hatırlayabildiğiniz en uzun sayı dizisini belirleyerek, kısa süreli belleğinizin ne kadar kuvvetli olduğu hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Dizi ne kadar uzunsa, bellek o kadar iyidir.


Dr. Aaron Nelson - Susan Gilbert / "Belleğinizi Nasıl Güçlendirebilirsiniz?"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder