Beyin Zindeliği

Belleğinizin kalitesini kısmen genleriniz belirler, bu doğrudur ama optimum beyin kondisyonunu ve fonksiyonunu korumak pek çok faktöre bağlıdır ve bunların çoğu da doğrudan sizin kontrolünüz altındadır. Bu faktörleri optimize etmek, yaşamın erken evrelerinde iyi alışkanlıklar oluşturmak ve bunları sürdürmekten geçer. Yapabileceğiniz en önemli şeylerden bazıları şunlardır:

* Hipertansiyonu ve hiperlipidemiyi önleyin ya da kontrol altına alın. Kalp için kötü olan, beyin için de kesinlikle kötüdür. Hipertansiyon ve yüksek kolesterol en ince kan damarlarını hasara uğratarak beyne giden besini azaltır, oysa beynin fonksiyonunu görebilmesi buna bağlıdır. Yapabileceğiniz şey dengeli beslenmek, kalp sağlığını koruyan bir diyet uygulamaktır.

* Düzenli olarak, günde otuz ila kırk beş dakika ve haftada en az dört gün kardiyovasküler egzersiz, yani açık hava egzersizi yapın. Açık hava egzersizinin beyin sağlığı ve kortikal plastisite (yeniden yapılanma) üzerindeki yararlı etkisini gösteren kanıt sayısı gitgide artıyor. Kortikal plastisite, beynin yeni nöron (beyin hücresi) filizlendirme, nöronlar arasında yeni ve daha yoğun bağlantılar oluşturma kapasitesidir ve bunların ikisi de belleğinize yardımcı olur.

* Alkolü idareli kullanın. Araştırmalar az miktarda alkol tüketiminin kalp-damar sağlığı üzerinde yararlı etki yaptığını gösteriyor. Ama fazla tüketildiğinde alkol nöronlar için toksik olabilir ve besin eksikliğine yol açabilir.

* Gece iyi bir uyku uyuyun. Uyku ihtiyacı bireyden bireye ve yaşam boyunca değişse de, çoğumuz için iyi bir gece uykusu yaklaşık sekiz saat demektir. Son birkaç yılda yapılan ilginç araştırmaların gösterdiğine göre, kalitesi yeterince iyi olan bir uyku beynin yeni öğrenilenleri pekiştirmesine yardımcı olan bir araçtır, bu pekişme ise uzun süreli belleğin çok önemli bir yönüdür.

* Stresi yönetin. Bir derece stresle yaşamak insanlık durumunun bir parçasıdır. Ölçülü düzeyde stres aslında sizi uyararak ve bir işe bütün dikkatinizle odaklanmaya hazırlayarak bilişsel fonksiyonu güçlendirir.

* Vitamin alın. E ve C vitamini gibi antioksidan tamamlayıcıları makul bir miktarda kullanmak, serbest radikallerin düzeyini düşürür (serbest radikaller vücutta ve beyinde üretilen ve nörotoksik etkiler yapabilen maddelerdir).

* Reçetesiz satılan ilaçları kullanırken de dikkatli olun. En yaygın kullanılan reçetesiz ilaçların birçoğu da zihinsel fonksiyonu bozabilir, çünkü bunlar hem beyindeki sinirsel ileticileri etkiler, hem de reçeteli ilaçlarla, hatta bitkisel tamamlayıcılarla bile etkileşime girer.

* Yeni şeyler öğrenmeyi sürdürün. Yeni beceriler, yeni sporlar, yeni hobiler, ilginizi çeken kişisel araştırma alanları...

* TV seyretmek gibi pasif faaliyetleri en aza indirin. Araştırmaların gösterdiğine göre, televizyon karşısında daha çok vakit geçiren kişilerin fiziksel ve bilişsel sağlıkları genellikle daha kötü oluyor.

* Psikolojik anlamda hayata bağlılığınızı sürdürün. Bu, beyin sağlığını optimize etmede en önemli ve değeri en az anlaşılmış faktörlerden biridir. Yaşamınızı neyin önemli kıldığını düşünün -aile mi, dostlar mı, bir hedefe ulaşmaya çalışmak mı, yoksa bir ideale veya bir inanca bağlanmak mı...Bu bağlılık nesnesi yaşam ilerledikçe başka bir şeye dönüşebilir ama anlamlı bir şeyle canlı bir bağı sürdürme duygusu değişmemelidir.

Aaron NELSON - Belleğinizi Nasıl Güçlendirebilirsiniz?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder