"Marcus Aurelius" Sözleri


Marcus Aurelius Antoninus Augustus (26 Nisan 121 – 17 Mart 180). 161 - 180 yılları arası Roma İmparatoru. 96 - 180 yılları arasında görev yapan Beş İyi İmparator'dan sonuncusudur ve aynı zamanda en önemli Stoacı filozoflardan biri olarak kabul edilir.



Sözlerinden bir demet;

* Bir insanın hayatının akışını belli eden, o insanın hayal gücüdür.


* Kişinin hayatı düşünün rengine boyanmıştır.

* Büyük hayaller kurun; çünkü sadece büyük hayaller insanların ruhlarını harekete geçirecek güce sahip olurlar.

* Ömrünü aklın aydınlığında geçirmiş ve ona hizmet eden bir kimsenin hayatında olumsuz durumlar olmaz, o kimse vicdan azabı çekmez, yalnızlıktan korkmaz ve gürültülü kalabalığı aramaz; öyle bir insan yüce bir hayata sahiptir, ne insanlardan kaçar ne de onları kovalar. Ruhunun bedenin kabuğunda daha ne kadar kalacağı konusunda düşünceler onu rahatsız etmez; bu insanın davranışları her zaman aynı olacaktır, ölümün yakınlığı söz konusu olsa bile. Onun dert ettiği tek şey vardır - insanlarla güzel geçinerek, makul bir şekilde yaşamak-.

* Eğer bir dış etken sizi üzerse, duyduğunuz acı o şeyin kendisinden değil, sizin ona verdiğiniz değerden geliyordur. Onu da her an ortadan kaldırma gücünüz vardır.

* Vücudun dayandığı yerde ruhun pes etmesi üzücüdür.

* Başkalarının yaptıklarına, söylediklerine ve düşündüklerine aldırış etmeyen, sadece iyi bir insan olmak için kendi yaptıklarıyla ilgilenen bir insan ne çok zaman kazanır.

* Olan bitenler seni rahatsız ettiğinde ve soğukkanlılığını yitirdiğinde, hemen kendine dön ve seni kızdıran olay bittikten sonra kızgınlığını daha fazla sürdürme; çünkü derinde yatan uyumuna ne kadar fazla sığınırsan kendine o kadar egemen olursun.

* Dilerim, insanoğlu geçtiği aynanın karşısında kendini objektif olarak değerlendirir.

Dilerim, en zor olgu olan kendi kendine hakim olabilme gerçekleşir.

Dilerim, bilmek olmayı gerektirir. Dilerim, birey kendini gerçekleştirir.

* En iyi intikam düşmanın gibi olmamaktır.

* Daima dosdoğru giden yolu seç, çünkü dosdoğru giden yol, Doğa'nın yoludur; bu yüzden söylediğin ve yaptığın her şeyi en güvenilir bilgiye dayanarak yap, çünkü böyle bir hedef seni endişeden ve gerilimden, bütün iddialardan ve diğer boş şeylerden arındıracaktır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder