Beş Kültürel Değer

karagöz ile hacivat
 Unesco, geleneksel değerleri koruma altına alıyor. işte Türkiye’nin beş manevi kültürel mirası.

1) Keşkek
Genellikle dev kazanlarda aile üyelerinin müşterek katılımıyla yapılıp; şenlik havasında tüketilen keşkek, Türkiye’nin her yerinde seviliyor ve lezzet sırları asırlar boyu ustadan çırağa aktarılıyor. Buğday başta olmak üzere mısır ve barbunya fasulyesinden de yapılabilen keşkek, genellikle tereyağı ya da kemikli dana eti ile lezzetlendiriliyor.

2) Karagöz - Hacivat
Osmanlı’dan bu yana sürdürülen bir gölge oyunu geleneği olan Karagöz ile Hacivat, izleyicilerini eğlendirirken toplumsal bilinç oluşmasında da önemli rol oynuyor. 

3) Kırkpınar 
650 yıllık bir gelenek olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri, her yıl haziran ayında Edirne’de yapılıyor. Müsabakalar süresinde Er Meydanı’nda mücadele eden pehlivanların en iyileri son gün yapılan finalde belirleniyor.

4) Âşıklık 
Anadolu’ya özgü bir söz söyleme sanatı olan âşıklık, yüz yıllardır varlığını koruyor. Sazlı, sazsız ya da doğaçlama olarak geleneğe bağlı şiir söyleyenlere âşık, âşıkları yönlendiren kurallar bütününe ise âşıklık adı veriliyor.

5) Meddahlık 
Canlandırma ve benzetme öğelerinden yararlanarak öykü anlatma sanatı olarak bilinen meddahlık, geleneksel Türk tiyatrosunun en önemli kollarından biri. 

Aşure ve Mesir sırada 

UNESCO, önceki yıllarda Türkiye’den semah ve sema ritüelleri, Nevruz ve sıra gecesi geleneklerinin de Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınmasını kararlaştırmıştı. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’den aşure, mesir macunu ve nazar boncuğunun da listeye girmesi bekleniyor.


Kaynak: Skylife Dergisi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder