Gönülden Gelen Ağlamanın Faydaları


Gönülden gelip de gözlerden süzülen yaşları ifade eden ağlamak, kalbi temizlemektir. Nasıl ki bedeni temizlemek için dışarıdan gelen suya ihtiyaç varsa kalbi temizlemek için de gönülden gelen ağlamaya ihtiyaç vardır.

Öncelikle ağlamanın olumlu etkisi tek bir etkene bağlıdır. O da gözyaşının samimi, içten, gönülden gelen duygularla dökülmesidir. Bedeni temizlemek için suyun temiz olması gerekirken kalbi kötü huylardan ve düşüncelerden arındırmak için gözlerden süzülen yaşların da saf duygulardan oluşması gerekir. Saf duygular dışında örneğin; kişisel çıkarları karşılamak niyetiyle gelen ve bunu alışkanlık edinip bir nevi hüzün tutkunluğu haline gelen gözyaşlarının elbette bir faydası yoktur. Aksine bireyi ruhsal hastalıklara dahi sürükleyebilmektedir. Peki, gönülden gelen ağlamanın faydaları nelerdir?

Üst üste gelen sıkıntılarının içinde boğulan insan öyle bir noktaya gelir ki gözyaşlarını tutamaz akar gider. Ama bu akış daralan gönlü birdenbire rahatlatıp stresi yok ederek çözüme giden yolları açar. Gönül gözünün açılmasını sağlayıp kişi gerçekleri daha net görür ve aklıyla hareket edip sorunlarının çözümlerine kavuşur.

Yaptığı kötülükten veya istemeden de olsa kötü bir şeye sebep olan biri duyduğu vicdan azabıyla yanarak, yakararak ağlar ki böyle ağlaması ona, yaptığının sonucunun nelere sebep olduğunun daha fazla idrakine varmasını sağlar ve kalbini arındırma yolunu açar. Yaptığı davranışlara daha fazla dikkat ederek iyiliğe doğru adım atar, iyilik için çabalar.

Başka bir insanın kaldığı zor duruma veya sıkıntısına üzüntü duyup gözyaşı dökmesi, daha duyarlı biri haline gelmesini sağlayıp kalbinde yardımseverliğin, birliğin, sevginin, barışın tohumlarını yeşertir.

Gönülden gelen ağlamak, kalbi temizleyip stresi ve sıkıntıları yok ettiğinden stresten kaynaklanan bedensel rahatsızlıklara da olumlu etki eder. En başta kalbi hafiflettiğinden kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Mide, kas ve kemik ile ilgili rahatsızlıklara sebep olan hormonların vücuttan atılmasını sağlar. Gözyaşı gözlerden döküldüğüne göre elbette gözlere de yararı vardır. Göz doktorlarına göre gözyaşı, gözlerimizi göz kuruluğundan korumaktadır. Gözleri temizleyici etkisi vardır.

Bizden size tavsiye şudur ki; tüm bu faydaları için gönlünüzden gelen ağlama hissini bastırmayın, bırakın dökülsün gözyaşlarınız dökülsün ki sizi arındırarak yeni biri haline getirsin.

Deniz Taşkın
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder