Mandala Nedir?


Mandala Sanskritçe kökenli bir sözcüktür. Manda (enerji, öz) ve la(kap) anlamını taşıyan kelimelerin birleşimden doğar. Buna dayanarak mandala için, ‘enerjiyi tutan kap’ diyebiliriz. Türkiye’deki ilk eğitimcilerinden olan Aslıhan Aksun’un ifadesi ile;


“Mandala kelimesi, Doğu dillerinde “enerjiyi saklayan kap” anlamına geliyor. Yani mandalayı yaparken ki hisleriniz, dileklerinizin bu mandala tarafından tutulduğuna inanılıyor. Güzel enerjiler yüklediğiniz bir mandalayı tılsım gibi üzerinizde taşımayı ya da duvarınıza asmayı tercih edebileceğiniz gibi, olumsuz enerjileri aktardığınız mandalaları da yakıp küllerini savurarak sembolik bir şifalanma süreci yaratabilirsiniz.”

Mandalalar her zaman daire şeklindedirler, kare şeklindeki motifleri dahi yuvarlak formdadırlar. Ve merkezden başlayarak birbirinden farklı sembollerin bir araya gelmesiyle bütünü oluşturan, bütünü simgeleyen bir desene sahiptir.

Kırk bin yıl öncesine dayandığı bilinen mandalanın mağara duvarlarına çizilen resimlerde izine rastlanmıştır. Günümüzde ismi çoğu kişi tarafından bilinmese de gündelik hayatımızda yerini mutlaka almıştır. Örneğin, kadınlarımızın ördüğü dantel motiflerinde de mandala mevcuttur. Aslında birçok kültür ve dinde değişik isimler altında yerini almaktadır. Tezhip sanatı, çini, kalem işi, dantel motifleri gibi. Mandalanın ne olduğunu anladığınızda, özellikle kutsal olarak bilinen mekanlarda mandala desenlerinin var olduğunu ilk bakışta dahi mutlaka göreceksinizdir. Bu aynı zamanda şunu da göstermektedir. Eski zamanlardan beri aslında bizler mandalanın enerjisini sezgisel olarak biliyor ve bunu da yaşam alanlarımızda da farkında olarak veya olmayarak kullanıyoruz.

Mandala, ruhsal dinginliği, içsel huzuru ve sükuneti sağlamak açısından büyük öneme sahiptir. Çizimini ve boyamasını yapmasanız bile herhangi bir mandalaya baktığınızda dahi rahatlatıcı etkisini hissedeceksinizdir.

Peki, çizimi nasıl yapılır?

Öncelikle bilmeniz gereken şudur; mandala çizmek için herhangi bir yeteneğe gerek yoktur. Elinizin kalem tutması yeterli. Sadece size gerekli olan malzemeler; kağıt, kalem, cetvel ve pergel.

Mandalanın anlamını ve çizimini ustasından öğrenmek için videoyu lütfen izleyin:


Mandalanın Faydaları


Mandala bir çeşit meditasyondur.

·                     Mandala çizimi ile o an ki duygularımızı dışarıya yansıtırız. Yani kendimizi ifade ederiz. Kendini ifade ile kendimizle olan ilişkimiz de güçlenmiş olur.
·                     Zihnin sakinleşmesini sağlar. İçimizde bizi rahatsız eden sesleri, karmaşayı susturmayı sağlar. Bu rahatlama ile içimizdeki var olanı dinlemeye ve anlamaya yöneliriz. Böylelikle de ruhsal dinginliği elde ederiz.
·                     Bütünlüğü görmemizi sağlar.
·                     Farkındalığın artmasını sağlar.
·                     Bilinçaltımızda saklı olanların açığa çıkmasını sağlar. 
·                     Konsantrasyonun artmasını sağlar.

·                     Sabırlı olmayı öğretir.


Deniz Taşkın

Mandala Desenli Tasarımlar

Mandala desenleri ve mistik desenler ile yapılmış olan tasarımlarımız için 
Atölye Mistik  web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

***************
İnstagram: @deniz__tskn    www.instagram.com/deniz__tskn/
                      @mistik.sanat


Mandala Örnekleri:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder